HOME >> WONEN IN LEUVEN


Stadhuis van Leuven op de Grote Markt

WONEN IN LEUVEN


Eeuwenoud, springlevend! Deze slogan van de stad omschrijft Leuven waarschijnlijk het best. Een bruisende studentenstad met een authentiek karakter en bijzondere bezienswaardigheden. En hoewel Leuven de grootste universiteit van België heeft is de stad relatief klein en goed begaanbaar per fiets of gewoon te voet. In het centrum van de stad vind je de Oude Markt waar veel restaurants en studentenkroeg zijn en hierdoor ook wel de "langste toog ter wereld" wordt genoemd. Bij de Oude Markt is ook onze stamkroeg, café 't Archief, te vinden. De Grote Markt staat bekend om het stadhuis en de Sint Pieterskerk, maar ook hier kun je een hapje eten.


Kamer huren

De prijs van een studentenkamer, ook wel "kot" genoemd in het Vlaams, vallen voor Nederlandse begrippen mee. Binnen de ring van Leuven is het aanbod van kamers groot, en de gemiddelde vraagprijs ligt rond de €450,- per maand. Een goede website om een kamer te vinden is immoweb.be maar er zijn veel websites te vinden die kamers aanbieden. Heb je interesse om in één van de studentenhuizen van K.S.V. Hollandia Lovaniensis te wonen, hou dan de website in de gate of vul het contactformulier in (zie onderstaande advertentie).

Let op dat niet alle campussen van de KU Leuven binnen de ring liggen. Het is handig om eerst even uit te zoeken waar je faculteit precies ligt voordat je op zoek gaat naar een kamer.


Verplaatsen binnen Leuven

Binnen Leuven reis je het makkelijkst en snelst met de fiets. Als je in Leuven komt wonen kun je natuurlijk je eigen fiets meenemen, echter is er ook de mogelijkheid om een fiets te huren. Een fiets huren wordt het best gedaan bij Velo. Hier huur je een fiets voor €67,- per jaar, reparaties zijn hierbij inbegrepen. Ook eventueel fietsendiefstal wordt bij Velo gedekt, indien er aangifte gedaan wordt krijg je zonder enige problemen een nieuwe leenfiets.


De Oude Markt in Leuven

Een andere mogelijkheid om te reizen binnen Leuven is de bus, na de aanmelding aan de universiteit krijg je de mogelijkheid om voor €20,- een buskaart te kopen. Hiermee kan je voor de rest van het academiejaar vrij met de bus reizen in de zone Leuven. Het is dan ook in de meeste gevallen te adviseren om deze buskaart aan te schaffen.


Met de trein kun je om het uur vanuit zowel Roosendaal als vanuit Maastricht richting Leuven reizen. Vanuit Roosendaal duurt de treinreis anderhalf uur. Vanuit Maastricht duurt deze een uur en een kwartier. Om goedkoop te reizen met de trein kan een studentenreisproduct aangeschaft worden bij de NMBS.


Vrije tijd

Bij je inschrijving aan de KU Leuven heb je de optie om voor een jaar een studenten sportkaart en/of cultuurkaart te kopen. Hiermee kun je voor een klein bedrag het hele jaar sporten of krijg je kortingen op culturele activiteiten.


Momenteel zijn er geen kamers vrij in één van de Hollandia huizen. Door ons netwerk staan we wel in contact met andere studentenhuizen die eventueel plek hebben.Vergeet zeker niet langs te komen op onze welkomstborrel de eerste maandag van het academiejaar!

- Maandag 25 september

- Vanaf 21:00 uur.

- Cafe 't Archief (Zeelstraat 1, Leuven)